Cremeren

Een crematie kent net als een begrafenis een voorafgaande uitvaartplechtigheid. De daadwerkelijke verbranding wordt uitgevoerd door het crematoriumpersoneel. Nabestaanden mogen aanwezig zijn bij het invoeren van de kist in de oven. Een kist is geen verplichting, de crematie mag ook plaatsvinden met de overledene op een opbaarplank, gewikkeld in een lijkwade.

Op het gebied van asbestemming heeft u in Nederland diverse mogelijkheden. Na de crematie wordt de as van de overledene in een asbus gedaan en een maand opgeslagen. Dat is een wettelijke verplichting. Na deze periode beslist u wat u met de as wilt doen. U heeft talrijke mogelijkheden om een tastbare en unieke herinnering aan de overledene te bewaren. U kunt de as mee naar huis nemen. Bijvoorbeeld in een sierurn of een deel ervan in een medaillon of relikwiehouder. Ook kunt u de asbus in een sierurn bijzetten. Dit kan in een urnenmuur of columbarium op een crematoriumterrein of begraafplaats. Crematoria hebben een algemene nis waar de asbus kan worden opgeslagen tot u een besluit heeft genomen over de bestemming.

Asverstrooiing
U kunt de as ook verstrooien. Dit kan op verschillende manieren: vanuit een vliegtuig of vanaf een schip op zee. Nabestaanden kunnen aanwezig zijn bij de vlucht of boottocht. Ook het zelf verstrooien van as over land of binnenwateren is mogelijk. U heeft dan wel toestemming nodig van de grondeigenaar of waterschapsbeheerder. Een nieuwe vorm is de verstrooiing vanuit een luchtballon. Net als het werpen van een zouturn in de zee. Deze urn lost na enige tijd op in het zeewater. Ook crematoria beschikken over speciale plekken voor asverstrooiing.

Wilt u meer weten over cremeren, stuur ons dan een bericht of neem gratis contact met ons op:
0800 288 22 55.